Na het interview met Hidde ter Avest in november 2015 heeft een volgend interview lange tijd op zich laten wachten. FC Twente heeft een pittige periode achter zich, en ik zelf had andere prioriteiten door de geboorte van mijn dochter Emma. Nu ruim een jaar later, gaat het met FC Twente de goede kant weer op en heb ik weer zin om de draad op te pakken. Wie stond er op mijn lijstje als meest favoriet? Stefan Thesker! Niet zo zeer om de looks, als wel om de persoon achter de voetballer. En o wat wilden mijn zussen Esther en Carlijn graag mee. Op woensdag 15 februari 2017 werden wij na lunchtijd verwacht op het trainingscomplex van FC Twente in Hengelo voor het interview met Stefan Thesker.

Naam:                     Stefan Thesker
Geboortedatum:     11 april 1991
Geboorteplaats:      Ahaus (Duitsland)
Woonplaats:            Enschede
Burgerlijke staat:   (helaas) onbekend

 1. Wie is ….Stefan Thesker?

Stefan beschrijft zichzelf als iemand die nu midden in zijn carrière zit en bezig is met FC Twente weer stappen vooruit te maken.

 1. Waarom ben je verdediger geworden?

Stefan antwoord nuchter dat hij verdediger geworden is, omdat hij dat het beste kan op het veld. In de jeugd speelde hij, zoals vaak het geval is, op alle posities, maar uiteindelijk wordt het steeds professioneler. Mensen gaan je beoordelen op datgene dat je het beste kunt. Of hij de positie van verdediger ook het leukst vindt? Scoren is toch altijd leuk, maar als anderen dat beter kunnen, dan moeten zij dat doen.

 1. Wat is je mooiste moment / ervaring?

Stefan antwoordt resoluut op deze vraag. De twee goals die hij afgelopen seizoen maakte in de thuiswedstrijd tegen AZ (20 maart 2016). Dit was de eerste wedstrijd na zijn blessure (red. er werd een tumor bij Stefan verwijderd).  In deze wedstrijd viel hij in en bracht hij zijn team tweemaal op gelijke hoogte (eindstand 2–2).

 1. Wat is je grootste blunder?

Lange tijd is het stil. Stefan moet er even goed over nadenken. Volgens Stefan heeft hij zijn grootste blunder begaan tijdens een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Hij wilde met zijn rechterbeen de bal wel 100 meter wegschieten, maar de bal kwam volgens hem niet verder dan 10 meter, waardoor een FC Utrecht-speler de bal kon oppikken en scoren.

 1. Waar ben je trots op?

Stefan is trots op het feit dat hij voor deze mooie club mag spelen. In een voetbalcarrière gaat het vaak met ups en downs. Als je dan een paar downs hebt gehad, is het mooi om er weer bovenop te komen. Ook hier is Stefan trots op.

 1. Wat vind je bijzonder aan (spelen bij) FC Twente?

Stefan’s antwoord is kort, maar krachtig: ‘eigenlijk alles’. De regio begint weer te leven. Wat de jongens hebben meegemaakt door de benarde situatie waarin FC Twente verkeerde, en hoe zij zich staande hebben gehouden. De steun van de supporters en de sfeer in het stadion zijn fantastisch. Stefan geeft aan dat de sfeer tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord top was (red. helaas heb ik dat zelf niet kunnen ervaren door een ander feestje, Stefan moet er hartelijk om lachen).

 1. Wat is je droom voor de toekomst?

Stefan kijkt niet ver de toekomst in. Voor zijn verdere voetbalcarrière heeft hij geen droom. Stefan wil gewoon zo goed mogelijk spelen. Als hij een mindere wedstrijd speelt, dan probeert hij de volgende wedstrijd weer beter te spelen. Stefan geeft aan dat de voetbalwereld onzeker is. Op het ene moment piek je en zo kan het einde carrière zijn.

 1. Met wie zou je wel een dag willen ruilen?

Eén dag?  Hier moet Stefan wel even over nadenken. Hij vindt het een moeilijke vraag. Zulke vragen krijgt hij niet vaak. Stefan geeft aan dat hij het interessant vindt dat er mensen zijn die op andere vlakken, zoals in het bedrijfsleven, succes kennen. Stefan vindt het knap hoe dergelijke mensen een bedrijf kunnen leiden en sturen. Hij kan zo geen persoon in het bijzonder noemen.

 1. Word je niet gek van alle fans die wat van je willen omdat je een bekende voetballer bent?

Nee, daar heeft Stefan geen last van, hoewel er op dit moment wel twee giechelende zussen naast mij zitten… Stefan moet er vermakelijk om lachen. Stefan geeft aan dat voetbal één van de grotere sporten in Nederland en omliggende landen is. En dat dit gepaard gaat met media-aandacht, maar nogmaals van fans heeft hij geen last.

 1. Wat is je meest dierbare bezit?

Bij deze vraag merk ik dat Stefan de Nederlandse taal niet volledig beheerst, ondanks dat hij vloeiend Nederlands spreekt. Hij vraagt wat ik bedoel met deze vraag. Na mijn uitleg antwoordt hij dat familie het belangrijkste is. Hij heeft in het verleden verder van huis gevoetbald, waardoor hij familie weinig zag. Als je jong bent, heb je dat niet zo in de gaten. Nu waardeert hij de aanwezigheid van zijn familie des te meer. Zijn familie woont in Ahaus (Duitsland). Vanuit Enschede is dat slechts een half uurtje rijden.

 1. Wat voor een beroep zou je uitoefenen als je geen profvoetballer zou zijn?

Weer een moeilijke vraag. Stefan heeft een economie-opleiding gevolgd. In het bedrijfsleven ligt toch wel zijn interesse, ondanks dat hij nu op dit moment nog niet exact weet wat hij wil in de toekomst. Het lijkt Stefan mooi om een eigen idee (product of dienst) op de markt te kunnen brengen. Voorlopig hoopt hij nog een paar jaartjes mee te kunnen in de voetbalwereld.

En zo zitten de 11 vragen aan… er al weer op. Maar het is zo een leuk, gezellig interview dat ik besluit om toch nog even een paar vragen meer te stellen. Onder het mom: ‘nu we er toch zijn…’.

 1. Wat vind je bijzonder in Nederland?

Stefan vindt dat er eigenlijk niet zo veel verschil is met de buurt waar hij vandaan komt (Ahaus). De regio Twente is vergelijkbaar met de regio Ahaus. Enig verschilt ervaart Stefan wel in openheid. Stefan vindt de tukkers meer open en daardoor gezellig, de duitsers zijn meer gesloten.

 1. Wat is je favoriete eten in Nederland?

Stefan heeft niet echt iets favoriets. Bij FC Twente eten ze hoofdzakelijk Europees en bovenal gezond. Buiten ziet Stefan opeens een viskraam staan. Stefan vraagt zich af of kibbeling typisch Nederlands is. We hebben geen idee, maar Stefan geeft aan dat hij dat wel erg lekker vindt.

 1. Wat mis je uit je eigen land?

Het is een simpel antwoord. Stefan geeft aan niets te missen, want het is hier zo vergelijkbaar met zijn eigen land.

 1. Wat zou je willen zeggen tegen de Twente Fans uit Wierden?

Stefan begint weer te lachen. Omdat Hidde (red. ter Avest) uit Wierden komt, is Stefan al wel een paar keer in Wierden geweest. Iedereen die je spreekt uit Wierden, zegt dat Wierden de mooiste plaats in Nederland is. Iedereen kent schijnbaar iedereen. Het is er echt top als je er bent geboren. Zelf snapt Stefan er niet veel van wat er zo bijzonder aan Wierden is. Wat is er nu echt bijzonder aan Wierden? Hij begrijpt wel dat het gezellig is in een dorp, als je iedereen kent. Zo is hij ook in een dorpje opgegroeid.

Al met al niet echt een antwoord op de laatste vraag, maar wel de nodige hilariteit over ons mooie dorp Wierden. Ik bedank Stefan voor het leuke, spontane interview en wens hem succes met de wedstrijd die komen gaat (red. thuis tegen Heerenveen, met 1-0 gewonnen).

Wie de volgende speler wordt? Ik heb nog geen idee, maar suggesties zijn welkom.

Judith Rouweler-Spijker
Twente Fans Wierden