Wat gaat de tijd toch snel! In maart 2017 interviewde ik Stefan Thesker, sloot FC Twente na roerige tijden de competitie 2016-2017 verrassend af als zevende en gingen we met vertrouwen het nieuwe voetbalseizoen tegemoet. De hoogste tijd om ook weer eens op pad te gaan voor een interview. Op woensdag 24 januari 2018 was ik, samen met mijn pa, weer welkom in de kantine van het trainingscomplex van FC Twente in Hengelo. Het was een drukte van jewelste in de kantine. Ik was namelijk niet de enige interviewer. Adam Maher werd geïnterviewd door Leon te Voorde en ook Oussama Assaidi werd geïnterviewd. Maar ik had de eer om niemand minder dan Jeroen van de Lely te interviewen.

Naam: Jeroen van der Lely
Geboortedatum: 22 maart 1996
Woonplaats: Nijverdal

 1. Wie is Jeroen van de Lely?

Ehm ja, dat is een mooie eerste vraag. Hij komt uit Nijverdal en is 21 jaar. Hij speelt inmiddels al weer 10 à 11 jaar bij FC Twente in de positie van links dan wel rechtsback.

 1. Waarom ben je verdediger geworden?

Hij heeft niet direct een concreet antwoord op deze vraag. Hij geeft aan dat hij altijd al, ook vanuit de jeugd al, verdediger was. De meeste jongens beginnen in het amateurvoetbal toch vaak als aanvaller, maar ‘iets’ sprak hem aan om verdediger te worden. Hij kan alleen niet goed aangeven wat dat ‘iets’ is. Heel enkel heeft hij wel een positie naar voren gespeeld op het middenveld, maar uiteindelijk speelde / speelt hij toch altijd achterin.

 1. Wat is je mooiste moment / ervaring?

Hij noemt de wedstrijd tegen Ajax van vorig jaar (red. 11 december 2016). Mateusz Klich scoorde in de ’90 minuut de 1-0 door het benutten van de penalty. Het was een enorme ontlading op dat moment. Met een 0-0 tegen Ajax waren we in dat seizoen toch echt wel blij, maar als het dan toch nog 1-0 wordt…dan heb je uiteindelijk toch nog 3 punten in handen.

 1. Wat is je grootste blunder?

Het is niet zo zeer zijn grootste blunder, maar wel een moment waar hij zich heel rot over voelde. Het was een spelsituatie in een thuiswedstrijd tegen Sparta. Op een moment dat het alle hens aan dek was verloor FC Twente de wedstrijd met 1-0 door een fout van hem.

 1. Waar ben je trots op?

De prestatie van het team en van hemzelf in het afgelopen voetbalseizoen 2016-2017. Het was een mooi seizoen. Iedereen kent de situatie waarin FC Twente zich op dat moment begeeft. Niemand verwachtte goede resultaten, maar uiteindelijk heeft FC Twente naar behoren gepresteerd. Veel situaties pakten ook net goed uit, in tegenstelling tot het huidige seizoen, waarin het allemaal net niet lukt. Persoonlijk geeft Jeroen ook aan dat hij in dat seizoen veel wedstrijden heeft gespeeld en zichzelf goed staande heeft weten te houden.

 1. Hoe ga je om met de onzekerheid van een vaste basisplaats?

Jeroen geeft aan dat hij daar niet zo heel erg mee bezig is. Hij focust zich gewoon op iedere dag hard trainen. En op het moment dat de opstelling wordt gepresenteerd weet je waar je aan toe bent. Op dit moment weet hij wel zo ongeveer wie de vaste 11 zijn. Hij trekt zich daar niet teveel van aan. Meer dan zijn best kan hij niet doen en iedereen wil uiteraard spelen. Hij heeft er geen slapeloze nachten van. Hij focust zich op de dingen waarop hij invloed heeft, zoals harder werken, beter trainen. Daar moet een basisplaats dan uit voortvloeien.

Ik vraag Jeroen vervolgens naar de reden waarom hij voor een paar jaar terug toch even uit de voetbalwereld stapte. Jeroen geeft aan dat hij toen niet zo veel vertrouwen voelde om te kunnen rekenen op het spelen in het eerste van FC Twente. Hij dacht zijn heil te kunnen zoeken in een studie, maar al snel keerde hij weer naar tevredenheid terug op het voetbalveld. Hij was op dat moment blij met de stap terug naar het voetbal.

 1. Wat vind je bijzonder aan spelen bij FC Twente?

Hij geeft dat hij geen vergelijkingsmateriaal heeft bij een andere club. Hij speelt al van jongs af aan bij FC Twente. De sfeer tijdens wedstrijden in het FC Twente stadion vindt hij geweldig! Je voelt de passie van het publiek, dat is het meest bijzonder.

 1. Wat is je droom voor de toekomst?

Dit vindt hij een lastige vraag. Hij richt zijn blik op de korte termijn. Hij wil spelen, maar dat doet hij momenteel niet. Hij kijkt uit naar een basisplek, het liefst bij FC Twente. Als die basisplek hier bij FC Twente niet mogelijk is, dan wil hij na dit seizoen toch uitkijken naar een andere club. Zijn droom is toch wel om ooit in het buitenland te voetballen. Vroeger had hij veel met het Engelse voetbal, tegenwoordig maakt hem dat niet meer zo veel uit. In het buitenland voetballen, zou meer gaan om het avontuur er om heen. Het leven in het buitenland.

 1. Met wie zou je wel een dag willen ruilen?

Hij vindt het een mooie vraag. Hij zou wel willen ruilen met een politicus. Dat lijkt hem interessant. En als hij dan iemand in de politiek zou moeten noemen, dan noemt hij Jesse Klaver.

 1. Word je niet gek van alle fans die wat van je willen omdat je een bekende voetballer bent?

Hij heeft niet echt last van fans. Hij kan zich redelijk anoniem in het openbare leven bewegen. Hij ervaart de aandacht die hij krijgt dan ook niet als negatief.

 1. Wat is je meest dierbare bezit?

Poeh! Even denkt hij na. Vervolgens geeft hij aan dat hij zijn collectie boeken het meest dierbare bezit vindt. Hij leest graag en heeft niet echt een voorkeur een genre. Hij leest van biografieën tot leuke romans. Hij is breed geïnteresseerd en heeft dan ook geen favoriet boek.

En ondanks dat de rubriek “11 vragen aan…” heet, kan ik het niet laten om een paar vragen extra te stellen. Persoonlijk vind ik het leuk om geen standaard voetbalvragen te stellen. En de spelers vindend dat meestal ook weer verrassend.

 1. Wat voor een beroep zou je uitoefenen als je geen profvoetballer zou zijn?

Hij heeft hier al vaak over nagedacht, maar een antwoord hierop heeft hij nog niet gevonden. Maar hij is jong, dus hij heeft nog wel even de tijd om te bezien wat hij later zou willen gaan doen.

 1. Wie is je idool?

Vroeger had hij vanuit het voetbal Alessandro Nesta als idool. Tegenwoordig heeft hij geen echte idolen meer.

 1. Wat zou je willen zeggen tegen de Twente Fans uit Wierden?

Wierden is dichtbij Nijverdal, de plaats waar Jeroen is opgegroeid. Hij wil de fans in ieder geval bedanken voor de steun en hoopt dat zij dat willen blijven doen. Steun kunnen we altijd goed gebruiken, maar zeker dit seizoen. Hij is dankbaar voor de steun van de supporters.

Na het interview bedank ik Jeroen van der Lely en vraag ik nog een handtekening en een foto. Alleen is de fotograaf –mijn pa- even uit beeld. Heel toevallig moest hij even naar het toilet op het moment dat trainer Gert-Jan Verbeek zijn gezicht ook liet zien in de kantine. Mijn pa kan het toch niet laten om Gert-Jan Verbeek even succes te wensen voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen PSV. Met twee goede wedstrijden tegen Ajax in december moet er tegen PSV toch wel een stunt mogelijk zijn? Na deze korte ontmoeting wordt de foto gemaakt en wensen we ook Jeroen veel succes!

Op naar het volgende interview! Van wie zou jij graag meer willen weten? Ik hoor het graag.